Кой е най-добрият уеб хостинг план?


И така – справили сте се с дизайна на новия си сайт, регистрирали сте го, открили сте и оригинален за целта домейн и е време да предприемете следващата важна стъпка от процеса : избирането на подходящ за Вас уеб хостинг план.


При всеки вид хостинг Вие всъщност плащате на компания да качи сайта Ви на сървър (по договорени условия), за да може сайтът да е свързан с интернет и следователно да бъде достъпен за всекиго. В днешно време доставчиците на  уеб хостинг предлагат толкова различни видове планове, че дори хора с натрупан опит в областта са объркани от множеството варианти. Всъщност най-често изборът зависи от предназначението на страницата и от бюджета Ви. По тази причина от Вас се изисква да сте наясно с намеренията си и да имате поглед върху голямата картинка. Факторите, които могат да регулират представянето на сайта Ви, са скоростта, надеждността на сървъра и типа съдържание, което той поддържа. Трябва да осигурите на компанията си най-добрата услуга, но и най-изгодния вариант във финансово отношение. Уеб хостингът може да се окаже и приход за Вас в зависимост от търговската ви предприемчивост. Различните уеб хостинг планове се характеризират с различни параметри и предлагат многобройни екстри, затова в тази статия ще изясним разликите помежду им.

Споделеният хостинг е като живота в една кооперация – всички потребители се намират на една локация (физически сървър) и споделят предоставените им ресурси. Често броят на потребителите, споделящи един сървър, надминава 1000 и тъй като всеки може да разполага с повече от 1 сайт, обикновено един сървър обслужва около 3000 сайта. Проблемът при този вид хостинг е споделянето на ресурси като данни, памет и процесорно време. Това означава, че ако един сайт е с дефект в кодирането или пък поради големия си брой посетители използва 75% от паметта на сървъра, то останалите 2999 сайта ще разполагат с едва 25% от общата памет. Това би довело до бавно зареждане и бъгове в сайтове, нямащи нищо общо с проблемния, които нямат и възможността да предвидят подобна ситуация (или така наречения ефект „лош съсед“). В това се крие и основният недостатък на споделения хостинг – невъзможността да контролирате представянето на собствения си сайт. Повечето доставчици се стараят да засичат сайтовете с грешки при кодирането или да прекратяват временно хостинга на тези, превишаващи определен брой посетители, но това рядко работи в дългосрочен план. Друг основен недостатък при този тип уеб хостинг е фактът, че не можете да инсталирате модули и програми, подобряващи представянето на сайта Ви, тъй като сървърът е изцяло конфигуриран от администраторите, които се стремят да задоволят общите нужди на потребителите. Затова пък предимствата на този вид уеб хостинг план са ниската цена (вследствие на това, че разходите по машината се поемат от всички потребители) и фактът, че употребата му не изисква почти никакви познания в областта на програмирането. Като цяло споделеният хостинг е предназначен за по-малки сайтове (като например лични блогове) или пък за случаи, когато просто искате да изпробвате нещо.

Риселър хостингът е вид хостинг, при който Вие препродавате сървърите, пространството и услугите на Вашия хостинг доставчик под своята собствена търговска марка. При този вид услуга Вие ще получите едно голямо пространство, което ще разделите на акаунти, всеки от който ще има свойствата, характерни за акаунт със споделен хостинг. Вие ще можете както да определите пространството и паметта, които новите собственици на акаунтите ще използват, така и да им предоставите услуги от типа на контролен панел, и-мейл и допълнителни кодове, които Вие сте получили изначално от Вашия уеб хостинг доставчик. Предимството на този вид хостинг се състои в това, че „черната работа“ като поддръжка на сървърите и подобрения в хардуера и софтуера е оставена на уеб хостинг доставчиците, а Вие имате възможността да се фокусирате върху бизнеса си. Ако някой от Вашите клиенти има нужда от техническа помощ, винаги можете да обмените информация с доставчика си, въпреки че той няма директо да осигури съответната помощ. Възможно е да сте разочаровани от някои ограничения във връзка със сигурността при риселър хостинга. Конкретен пример в тази насока е забраната върху достъпа до SSH от някои доставчици на уеб хостинг. SSH е мрежов протокол, който осигурява свързването от дистанция с настолни компютри, който хостинг компаниите не позволяват поради причини, отнасящи се до сигурността. Цените на риселър хостинга не са недостижими, но все пак са по-високи от тези на споделения хостинг, тъй като доставчиците не получават пари от споделените акаунти, които Вие създавате. Това може да бъде една много печеливша инвестиция ако имате добър доставчик и солиден брой клиенти. Този вид хостинг е подходящ за предприемачи, които искат да започнат своя собствена хостинг компания или за уеб дизайнери, които предоставят на клиентите си различни акаунти.

Виртуалният сървър (VPS – Virtual Private Server) притежава много сходства със споделения уеб хостинг, но е много по-мощен. Най-лесният начин да си обясните този вид хостинг, е да си го представите като сървър, който е част от по-голям сървър. Всъщност, физическият сървър, който споделят клиентите, е разделен на обособени отделения и всеки клиент разполага със собствено отделение и собствени ресурси (памет, процесорно време и пространство). Огромното предимство при този вид хостинг е неналичието на ефекта „лош съсед“, т.е. действията и представянето на другите сайтове не биха могли да навредят на Вашия, тъй като всеки от клиентите е независим. Това означава, че получавате точно ресурсите, за които плащате. Друга добра страна на този вид хостинг е, че можете да правите модификации на Вашата част, което е невъзможно при споделения хостинг, тъй като би значело да промените конфигурацията на всички останали също. Полезно за Вас е да знаете и че параметрите на виртуалния сървър могат да бъдат лесно променени – това значи, че при евентуалния растеж на сайта и броя негови посетители количеството на ресурсите може да бъде увеличено. Сигурността на поверителната Ви информация също е предимство при виртуалния сървър – вследствие на това, че не споделяте операционна система с други сайтове, няма как някой да получи достъп до файловете Ви. Проблемът, който понякога възниква при този избор, е свързан с неспособността на доставчика да разпредели точно ресурсите. Това се случва поради факта, че уеб хостинг компанията разчита клиентите ѝ (заемащи един и същи физически сървър)да не използват всичките им предоставени ресурси. Ако това обаче се случи, може да възникнат проблеми със сървъра, които да се отразят на всички сайтове. Във всеки случай виртуалният сървър създава нещо като мост между споделения и наетия хостинг. Тъй като този вид хостинг е значително по-скъп от споделения, той е подходящ за сайтове на бизнес компании или такива с голям брой посещения. В сравнение обаче при съотношението цена към мощност виртуалният сървър печели над наетия (за когото ще стане въпрос в следващите редове) по простата причина, че при виртуалния много от разходите са споделени.

Наетият сървър ви дава възможността да притежавате свой собствен съвър. Поради факта, че получавате компютър, достъпен само за Вас, повечето уеб хостинг компании ще Ви оставят сами да изберете вида памет, операционната система и други елемети на твърдия диск, за да може той да бъде напаснат и със специализиран софтуер. Пример за това е системата RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks),която се грижи да  сведе до минимум възможността да загубите данни поради проблем с хардуера. Различните опции, които RAID  предоставя, отговарят на различни ситуации, за които е необходимо съответното настройване на хардуера. Трябва да имате предвид обаче, че този хостинг изисква от Вас сериозни познания по техническата част или наемането на админ на сървъра, тъй като при възникването на някаква грешка отговорността е почти изцяло във Ваши ръце. Разбира се, някои от уеб хостинг доставчиците предлагат наети сървъри, управлявани от тях, но това значително оскъпява услугата. От друга страна, ще имате пълен контрол върху всички компоненти, засягащи сървъра, което значи, че ще Ви е предоставен шансът да инсталирате например всякакви апликации, увеличаващи скоростта му. Поради тази причина въпросният тип хостинг обикновено осигурява много добро представяне на сайтовете, качени на сървъра.   Разбира се, цената на този вид уеб хостинг е много висока. Наетият сървър би бил полезен за Вас ако имате особени изисквания относно хардуера или ако държите много на сигурността. Той Ви отделя напълно, което може да Ви изправи пред немалко проблеми, но пък по отношение на сигурността е най-добрата опция, особено ако става дума за сайтове, съдържащи голямо количество лични данни на потребителите. Въпреки че шансовете при виртуалния хостинг сайтът Ви да бъде засегнат от дейността на другите потребители, споделящи същия физически сървър, са значително малки, ако бизнесът Ви изисква особено ниво на сигурност, то наетият сървър елиминира всякакви подобни възможности. Свободата е нещо страхотно, но и има своите недостатъци – Вашите притежания са единствено на Ваша отговорност и ничия друга. Във всеки случай ползите за бизнеса Ви, идващи при избора на добър нает хостинг, обикновено резултират в покачване на продажбите, по-добър контакт с клиентите и подобрен имидж на компанията.

Облачният сървър е животно от съвсем различна порода. При него хостингът за Вашите сайтове произтича от различни сървъри, които са свързани помежду си. Това значи, че ако единият сървър прекъсне, единствено количеството ресурси би било до някаква степен намалено, но сайтът Ви ще продължи да работи в изправност, ползвайки ресурсите, осигурени от другите сървъри в системата. Всъщност именно тази система представлява така наречения „облак“. Хостингът от този вид също дава възможността да плащате за точно толкова ресурси, колкото използвате. По тази причина много от потребителите намират този вид хостинг за най-изгоден от финансова гледна точка. Както при виртуалния сървър, облачният дава възможността да увеличите определеното Ви количество ресурси. Докато при вируалния обаче това увеличение трябва да е съобразено с капацитета на твърдия диск (т.е. той не трябва да се надминава), при облачния такава граница няма. И обратното – ако се не се нуждаете от голямото количество ресурси, можете да се освободите от тях. Например ако сайтът Ви се отнася до продажби на потребности за зимни спортове, по всяка вероятност трафикът в него ще се покачи по време на сезона, когато ще увеличите и количеството на достъпните ресурси. След края на сезона, когато посещенията на сайта Ви значително намалеят, ще отпуснете допълнителните ресурси, така че да използвате единствено каквото Ви е нужно. Разбира се, имате и пълен контрол върху конфигурацията на сървъра, а автоматичното запазване на данни, ще се грижи съдържанието на сървъра Ви да е защитено. Софтуерните проблеми при другите облачни сървъри не биха оказали какво и да е влияние върху Вашия, а няма причина да се притеснявате и за хардуера. Единственият по-голям недостатък на този вид уеб хостинг е локацията на файловете, които могат да се намират доста далеч от сървъра, на който служат, поради което времето, за което страницата зарежда, може да се увеличи. Облачният сървър е подходящ за сайтове с огромен брой посетители – Amazon и Google например са изградени на система от подобен тип.

Нека обобщим : споделеният хостинг – идеален за начални стъпки, за малки сайтове; риселър хостинг – подходящ за предприемачи, които не държат на технически модификации по сървъра; виртуалният сървър – осигурява възможност за увеличаване на използваните ресурси; наетият сървър – препоръчителен за потребители, държащи на сигурността и представянето на сайта си; облачен сървър – подходящ са сайтове с много голям трафик.  В заключение можем да кажем, че решението Ви относно уеб хостинг плана, подходящ за Вашия сайт, трябва да се базира върху бюджета, броя посетители на страницата, сигурността и количеството технически параметри, от които се нуждаете. Всеки един от уеб хостинг плановете има предимства и недостатъци, обвързани с тези основни фактори. Ако планирате да създадете огромна платформа, посещавана от хиляди потребители всеки месец, изискваща съответно голяма скорост и пространство, добре е да обмислите вариант за нает или облачен хостинг поради нуждите, които ще имате. От друга страна, ако започвате с нещо по-малко, какъв е смисълът да хвърляте грешни пари? Изберете споделен хостинг или виртуален сървър и ще си спестите сериозно количество разходи. Избирането на правилния план е от голямо значение за успеха на Вашия бизнес, тъй като представянето на сайта, а и Вашите финанси са пряко повлияни от него. Препоръчително е да си отделите време за проучване, а и да прегледате внимателно условията, предлагани Ви от уеб хостинг доставчиците, и да ги съобразите с Вашите стандарти и изисквания, защото самите уеб хостинг планове варират в параметрите си от доставчик до доставчик, а броят на платформите, осигуряващи уеб хостинг, се покачва всеки ден.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*